Neem vrijblijvend contact op

Een koud kunstje

“Jij in een ijsbad? Doe normaal, je bent de grootste koukleum die ik ken”, mijn lieve vriendin vervolgt met een sarcastisch lachje: “In de sauna ben je het dompelbad niet in te krijgen. Je slaapt in de winter onder twee dekbedden en je neemt dan zelfs nog een kruik mee. Jij gaat een ijsbad in? Ik ben benieuwd hoe je dat gaat doen Hil.”

Shoot, ze heeft gelijk. Ik voel een moment van paniek en vraag me af waar heb ik me nu weer voor ingeschreven? Als me dit lukt is het inderdaad een mega doorbraak van een hardnekkig denkpatroon. Want ze heeft gelijk: ik houd van een openhaardvuurtje, dikke sokken en een warm bad. ‘Kou is niks voor mij’ is jarenlang mijn overtuiging en mijn mantra geweest. Ik ben het gaan geloven en ernaar gaan leven.

Toch besluit ik het doen. Naast alle gezondheidsvoordelen die er zijn, gaat het me vooral om  het oefenen van de mind waarmee ik mijn lichaam kan aansturen, zonder te blijven hangen in mijn flight of fight reactie. Ik verken graag nieuwe trainingsvormen om mijn mindset te ontwikkelen waarmee ik flexibel kan bewegen in veranderingen. Hoe makkelijker ik er zelf in ben, hoe beter ik teams daarin kan begeleiden.
Samen met mijn collega’s volgde ik daarom een IJsbad workshop bij Bart Biermans. Hij is trainer van de Wim Hof Methode. Wat een ervaring! Ik deel graag wat ik leerde van dit avontuur.

Ja zeggen

Voor mij begint het met ja zeggen. Dit ga ik doen, ondanks dat ik niet weet hoe ik ga reageren en of ik het kan. Dus zoek ik een goede begeleider die uit eigen ervaring spreekt en die ruimte houdt voor mijn ongemak zonder het weg te nemen of te bagatelliseren.

Bart stimuleert ons te verbinden met onze intentie. Waarom wil je dit doen? Ik wil vertrouwen op mijn intuïtie en creatiekracht als ik het niet meer weet. Verbinden met die intentie vergroot direct mijn commitment.

Vanuit je hoofd in je lijf

Hoe vaak willen we iets met ons hoofd en onze denkkracht oplossen? Vaak! Daar is onze Neocortex voor gemaakt en dat maakt ons ‘mens’. Maar zo’n ijsbad kun je niet oplossen met je hoofd. Je hebt je over te geven aan het moment èn aan je lichaam. Je kunt het niet op wilskracht doen of met verharding en even doorbijten. Je hebt je aandacht te verplaatsen. De ademhalingsoefeningen die Bart ons leert helpen daar enorm bij. De eerste twee ademhalingsrondes denk ik nog ‘wat the f*ck ben ik aan het doen, alles tintelt en ik zie kleurtjes’. Maar als je gewoon doorgaat en de instructies volgt dan voelt dat op een gegeven moment heerlijk. De happy hormonen stromen door je lichaam. Vol vertrouwen en met een smile op mijn gezicht stap ik een kwartier later zorgeloos het ijsbad in. Ik doe het gewoon zonder aarzeling. Mijn collega’s ook.

Comfortabel zijn met ongemak

Een ijsbad is koud, heel koud. Ik dacht dat ik me goed voorbereid had door al maanden ‘s ochtends koud te douchen. Maar een ijsbad van 2 graden Celsius is toch wel een next level. De kunst is vooral jezelf te observeren en te registreren ‘goh, dit doet pijn’, en er verder niet al te veel mee te doen. Ik blijf gefocust op mijn ademhaling en blijf aanwezig in het hier en nu. Dan lukt het dus prima om rustig te blijven en het fysiek te door staan. Met je mind stuur je je lichaam aan. Wanneer je maar even op iemand anders let of een onzinnige gedachte toelaat, dan voel je de pijn in je vingers en tenen. Het is zo krachtig om dit op deze manier te ervaren en te trainen. Het leert je comfortabel zijn met het oncomfortabele. Het gekke is, na ongeveer een minuut ga je meer ontspannen en voelt het eigenlijk helemaal ok. Het laat prachtig zien dat ik veel meer kan dan ik zelf denk.

Voor mij is dit een prima ‘training’ om steeds beter met het onbekende om te gaan. De ervaring en vaardigheid die ik opdeed in het ijsbad, kan ik inzetten in andere situaties. Als trainer en begeleider van veranderprocessen wil ik niet overgenomen worden door mijn geprogrammeerde gedachten die alleen maar gebaseerd zijn op angst. Door dit op allerlei verschillende manieren te oefenen, ontwikkel ik een mindset van vertrouwen waarmee ik in het hier en nu aanwezig kan zijn, ook als het spannend wordt.

Hoe train jij je mind? Hoe ben jij hier mee bezig?

Scroll naar boven
Inspiratie in jouw inbox
Mogen we je een inzicht sturen? (max 1x per maand)
We spammen je niet, houden we zelf ook niet van.
Nieuwsbrief inschrijving