Neem vrijblijvend contact op
Teamtraject

Teamtraject Transitie naar Toekomstgericht Onderwijs (3TO)

ruimtehouders icoon nieuwe ruimte voor leren 1.svg

Voor leiders en teamleden die het anders willen

Start in september 2024

Het Teamtraject Transitie naar Toekomstgerichte Onderwijs, ofwel 3TO, is een eenjarig post-hbo programma waarin je je verandervaardigheid vergroot en leert hoe je samen met anderen tot vernieuwing komt. Je ontwikkelt – samen met de andere collega’s die deelnemen – de basis voor vernieuwing in jullie organisatie en van jullie onderwijs. 

Werk je in een team en verlang je naar meer verbinding, energie en flow? Ben je benieuwd welke vernieuwende beweging jullie als team kunnen maken en hoe jullie ander onderwijs kunnen verzorgen? Wil je leren hoe je een innovatieve cultuur kunt creëren waarin je met elkaar in het onbekende durft te zijn?

Ruimtehouders verzorgt exclusief voor leiders en teamleden met drive en vernieuwingszin het Teamtraject Transitie naar Toekomstgerichte Onderwijs, ofwel 3TO. Een praktisch en verdiepend programma waarin teamleden en leiders samen werken en leren om échte verandering te creëren in hun eigen praktijk.

Samen leren, samen doen

In veel organisaties willen mensen het anders en er zijn tal van ideeën en initiatieven. Helaas leidt dit vaak niet tot echte, duurzame vernieuwing. Hoe kan het wel? Hoe kun je het werk anders vormgeven? En hoe creëer je hier ruimte voor, zodat niet alleen wat werkwijzen veranderen maar dat het onderdeel is van jullie ontwikkeling als team, afdeling of als organisatie? Dit vraagt iets op alle lagen in de organisatie en dat is gelijk de kracht van het teamtraject 3TO.

In het teamtraject creëren we verschillende ervaringen waarin je wordt ondergedompeld in het proces van vernieuwing. Je ondergaat zelf het proces, doet inzichten op en je ontwikkelt een vernieuwende visie op veranderen. Zo ontwikkel je je verandervermogen en de skills die nodig zijn in verandering. Het mooie van het traject 3TO is dat je dit niet in je eentje ontwikkelt, maar dat jouw collega’s dit ook leren. Hierdoor ontwikkelen jullie gezamenlijke taal en gedurende het traject gaan jullie ook in jullie eigen praktijk aan de slag.

Je leert, je begeleidt én je faciliteert samen met collega’s een vernieuwende beweging in jouw praktijk. Onze ervaring is dat het samen leren en samen creëren, vanuit eenzelfde visie op veranderen, een boost geeft aan de innovatiekracht en een succesfactor is voor duurzame vernieuwing. 

katalysttraining

Voor wie is het teamtraject geschikt?

In het teamtraject creëer je met elkaar een basis voor de transitie die jullie willen realiseren in jullie team/ organisatie. Je leert hoe je zelf beweegt in verandering en je leert hoe je samen met collega’s een nieuwe beweging kunt maken en toekomstgericht onderwijs kunt creëren. Als 3TO-team geven jullie deze basis van de transitie vorm en begeleiden jullie collega’s in de verandering. 3TO is daarom voor teamleden met lef en vernieuwingszin en voor hun leiders die ook verlangen naar vernieuwing en willen leren hoe je hier als leider ruimte voor houdt.

Sta je niet open voor nieuwe manieren en ben je niet bereid om het onbekende te verkennen, dan is dit traject niet passend voor jou.

Wil je deze info gemakkelijk met je collega’s delen? 

Wat het je brengt

Praktische informatie

Aan het teamtraject kunnen teams van minimaal 3 en maximaal 6 personen deelnemen, waarvan in ieder geval een leider.
Het programma bestaat uit een individueel intakegesprek (online), 7 inhoudelijke opleidingsdagen (waarvan een tweedaagse, incl. overnachting)*, 4 begeleide sessies met het 3TO-team, de queste ‘Durf te doen wat onbekend is’, zelfstudie en uitvoering in de eigen praktijk. Houd rekening met zo’n 140-160 uur tijdsinvestering in totaal.

*) voor de leiders bestaat het programma uit 8 inhoudelijke opleidingsdagen, waarvan 2 tweedaagses (incl. overnachtingen)

De kosten bedragen €3.950,- per deelnemer (excl. btw en literatuur, incl. catering en verblijf). Willen jullie met meerdere teams deelnemen, dan maken wij een offerte op maat.

Opzet en data

Het teamtraject bestaat uit 1) een deel waarin je je eigen verandervaardigheid ontwikkelt en leert hoe je anderen kunt begeleiden in verandering en 2) een deel  waarin je met je collega’s (het zogenoemde ‘3TO-team’) aan de slag gaat om een verandering in jullie praktijk te creëren. 

Deel 1 is vormgegeven in inhoudelijke opleidingsdagen. Leiders en teamleden volgen daarin een eigen traject, samen met deelnemers van andere organisaties.
Deel 2 is vormgegeven in teamsessies met het 3TO-team, begeleid door een transitiecoach van Ruimtehouders. Het is ook een mogelijkheid dat een oud-deelnemer (van jullie organisatie) een 3TO-team begeleidt.
De 3TO-sessies vinden tussen de opleidingsdagen plaats.

Het teamtraject start in september 2024, waarbij het individuele intakegesprek in week 37/38 wordt gepland. Vervolgens vindt de eerste teamsessie met het ‘3TO-team’ plaats in week 41/42. Deze teamsessie en ook de andere drie teamsessies worden in overleg gepland.

De inhoudelijke opleidingsdata voor de teamleden zijn:

> 14 november 2024
> 11 & 12 december 2024 (incl. overnachting)
> 16 januari 2025
> 13 februari 2025
> 20 maart 2025

De inhoudelijke opleidingsdata voor de leiders zijn:
> 5 november 2024
> 26 & 27 november 2024
> 7 januari 2025
> 4 februari 2025
> 18 & 19 maart 2025
> 15 april 2025

Persoonlijk verkennen?

Heb je vragen of wil je even sparren? Neem gerust contact met ons op!

Roos van der Voort

roos@ruimtehouders.nl
06-39 11 33 38

IMG 5730
Organisaties die 3TO (1)
Scroll naar boven
Inspiratie in jouw inbox
Mogen we je een inzicht sturen? (max 1x per maand)
We spammen je niet, houden we zelf ook niet van.
Nieuwsbrief inschrijving