Neem vrijblijvend contact op
Verdieping

Duik in de onderstroom

werken met een team in verandering (level 1)​

Bekijk de trainingsdata en schrijf je in

Een inspirerende en praktijkgerichte workshop voor leiders, adviseurs, coaches, docenten en procesbegeleiders die willen leren interveniëren in de onderstroom waardoor daadwerkelijk verandering mogelijk wordt.

maar de onderstroom
die niemand ziet
bepaalt de richting
op elk gebied

Stef Bos

Je hebt je vast wel eens afgevraagd: hoe kan het toch dat de samenwerking in dit team zo stroef verloopt, terwijl het stuk voor stuk hartstikke leuke en slimme mensen zijn.
Of, waarom houden we ons niet aan afspraken, terwijl we het er in de vergadering allemaal over eens zijn?
Of, waarom zeggen we steeds dat we fouten mogen maken, terwijl we ondertussen allemaal last hebben van  ons eigen perfectionisme?
Of, de directie zegt meer eigenaarschap en vertrouwen te willen geven, waarom is er dan continu de neiging naar controle en beheersing?

Kopie van DSC 4280
Wil je een antwoord vinden op deze vragen, dan heb je een duik te nemen in de onderstroom. De onderstroom bestaat uit overtuigingen, vastgelopen gedachten, (team)patronen en relatiedynamieken. Vaak gebeurt dit allemaal onbewust. Het zijn manieren van ‘zo doen we het hier’. Dit geeft loyaliteit, veiligheid en je hebt het gevoel dat je erbij hoort. Wanneer je nieuw bent in een team of organisatie, dan kun je jezelf nog wel eens verbazen of vragen stellen bij die manieren van doen, maar op een gegeven moment ben je onderdeel van het systeem. Dan weet ook jij niet beter.

De onderstroom van een team in verandering

Wanneer je gaat veranderen of vernieuwen dan is de onderstroom voelbaar. Immers de dagelijkse gang van zaken gaat anders. Meestal wordt het ongemak wat we dan ervaren geuit via de onderstroom. Belemmerende patronen spelen op, de communicatie schuurt en weerstand is voelbaar. Om deze spanning weg te nemen, worden vaak interventies in de bovenstroom gedaan. Nieuwe structuren worden geïmplementeerd, iemand wordt naar een ander team verplaatst of nieuwe procedures worden bedacht. Toch hebben deze aanpassingen vaak weinig effect en komen de kenmerken van de onderstroom gewoon weer tevoorschijn.

Door de symptomen van de onderstroom te herkennen en erkennen, kun je kijken naar wat er echt speelt. Je  kunt leren werken met deze onderstroom, zo is er echte verandering mogelijk. Als de lading eraf is, voel je meer rust, vertrouwen en energie. Een team maakt een groeisprong en neemt meer eigen verantwoordelijkheid voor het veranderproces. Er ontstaat ruimte voor een nieuwe beweging.

“Voorheen probeerde ik de spanning in mezelf te negeren, maar ik weet nu dat ik het juist kan gebruiken. Ik herken het beter, bij mezelf en ook bij anderen. Alleen al het benoemen levert vaak iets moois op!”

David, bestuursadviseur

Wat gaan we doen?

Tijdens de workshop Duik in de onderstroom – werken met een team in verandering (level 1) leren we je:

De workshop bestaat uit twee losse dagen waarin we je concrete ervaringen bieden zodat je kunt reflecteren en handelingsbekwaam wordt. We oefenen met interventies die je ook in je eigen praktijk kunt gebruiken. Voor beide dagen krijg je een voorbereidende opdracht.
Houd rekening met een totale studiebelasting van 24 uur.

“Heel fijn om praktische handvatten te krijgen. Ik kan hier gelijk wat mee in mijn team.”

Saïd, teamleider

Wat levert het op?

Voor wie?

Leiders, adviseurs, coaches en andere procesbegeleiders die willen reflecteren op hun eigen handelen en enige ervaring hebben met het faciliteren van veranderprocessen met teams. Deze workshop verdiept deze kennis en ervaring, en is bijvoorbeeld een goede aanvulling op de training Ruimte houden voor innovatie, Nieuwe ruimte voor leren of de Teammaster Transitie naar Toekomstgericht Onderwijs (3TO) en In Flow.

Herregistratie voor schoolleiders

Deze workshop is door het Schoolleidersregister PO aangemerkt als herregistratie-aanbod voor formeel leren en is met een herregistratiewaarde van 10 punten gecertificeerd voor het thema Persoonlijk leiderschap.

Beeldmerk schoolleidersregister po

Het Schoolleidersregister PO vereist voor certificering een vorm van toetsing. Wanneer je de workshop wilt opvoeren voor herregistratie, zul je dus deel moeten nemen aan de toetsing. Als toetsing hanteren we een ‘leeruitkomst’. Een leeruitkomst is wat een deelnemer moet weten, begrijpen of toepassen na een leerperiode. Je kiest zelf een vorm waarin je de leeruitkomst aantoont.

Na succesvolle afronding – en dus een positieve beoordeling van de leeruitkomst – dien je het behaalde certificaat te uploaden in het register van het Schoolleidersregister PO. De kosten die het Schoolleidersregister PO aan ons berekent voor deze handeling (€ 55,-), zullen wij aan je doorberekenen. Omdat niet iedereen de workshop zal opvoeren voor herregistratie, brengen we die kosten dus niet bij iedereen in rekening.

Meer
strategisch veld leidinggeven aan verandering

Opzet

De workshop bestaat uit twee losse dagen. Voor beide dagen krijg je een voorbereidende opdracht. 

Data

Er is nog geen nieuwe startdatum bekend.

Laat je e-mailadres achter via onderstaande knop, dan houden we je op de hoogte.

Data

18 mei & 8 juni 2022

Locatie

Omgeving Amersfoort / Utrecht

Trainers

Hilde Swets & Roos van der Voort

Investering

De investering voor de workshop bedraagt in totaal € 770,- (exclusief btw, inclusief koffie/thee en lunches).

Wanneer je gebruik maakt van de herregistratie in het Schoolleidersregister PO, zullen we de certificeringskosten á € 55,- aan je doorberekenen. 

Daarnaast gaan we ervan uit dat je ons boek Durf te doen wat onbekend is in je bezit hebt. Het boek is voor € 28,95 incl. BTW verkrijgbaar op onze website of via je lokale boekhandel.

Persoonlijk verkennen?

Wil je deelnemen aan Duik in de onderstroom of wil je meer informatie over wat het beste bij je past? Neem vrijblijvend contact met Roos op.

nieuwe ruimte voor leren trainers roos.jpg

Roos van der Voort

roos@ruimtehouders.nl
06 39 113 338

Scroll naar top
Inspiratie in jouw inbox
Mogen we je een inzicht sturen? (max 1x per maand)
We spammen je niet, houden we zelf ook niet van.