Co-productie
Leerexpeditie onzekerheidsvaardigheid
Samen met andere voorlopers de ruimte voor vernieuwing exploreren en de inzichten toepassen in je eigen praktijk.
en schrijf je in

The task we must set for ourselves is not to feel secure, but to be able to tolerate insecurity.
– Erich Fromm
Leerexpeditie onzekerheidsvaardigheid
Vanuit Onzekere Zaken wordt gedurende de leerexpeditie vervolgonderzoek gedaan naar vernieuwing waar volgens ons onderzoek onzekerheid een belangrijk onderdeel van is. Dit actie-onderzoek wordt uitgevoerd door Tessa Cramer, lector Designing the Future (Fontys Hogeschool) en Marjolijn Zwakman, kunstenaar-onderzoeker lectoraat Change Management (De Haagse Hogeschool).


Voor wie deze leerexpeditie is
Wat het je brengt
- Ontwikkel je inzicht in waar voor jou de uitdaging zit in het omgaan met vernieuwing, wat je reflexen daarin zijn en welke kwaliteiten je kunt aanspreken/inzetten om dat meer ‘hanteerbaar’ te maken;
- Maak je actief verbinding tussen je eigen leiderschap, het vraagstuk dat jou voorligt en de onzekerheid die jij daarin tegenkomt;
- Vergroot je jouw handelingsrepertoire door middel van concrete tools, werkvormen en methoden die we je aanreiken;
- Experimenteer je met denk- en werkwijzen die buiten je comfortzone liggen;
- Bouw je mee aan een gezamenlijk pamflet waar ook inzichten vanuit de wetenschap, de kunst en de praktijk in zijn opgenomen;
- Neem je deel aan het vervolgonderzoek; je reflecteert op en intervenieert in je eigen praktijk (o.a. aan de hand van opdrachten waarmee je kunt oefenen);
- Versterk je sensitiviteit op de onzekerheden van anderen in de omgeving waarin je werkt;
- Vergroot je jouw eigen netwerk en maak je duurzame relaties met gelijkgestemden.
Onderzoeken & leren
In het eerste deel van het empirisch onderzoek zijn denkbeelden gevormd over onderzekerheidsvaardigheid.
[tekst over de focus van het vervolgonderzoek]
Tijdens de leerexpeditie gaan we verder met deze onderwerpen, gekoppeld aan jouw praktijk. In vier inhoudelijke dagen ga je aan de slag met een eigen vraagstuk, waarbij we samen op reis gaan en leren, onderzoeken, uitproberen, ervaren, vaardiger worden en dit laten bijdragen aan vernieuwing.
Een expeditie met een bedoeling en een opbrengst, zonder vooraf precies te weten wat dat zal zijn. We gaan de onderzekerheid gelijk maar aan!

Wat te verwachten
We hebben een aantal randvoorwaarden geformuleerd om ruimte te creëren en bedding te geven aan de leerexpeditie.
- Deelname is een keuze, geen verplichting. Wanneer je kiest om deel te nemen, gaan we ervan uit dat je meedoet met actieve inbreng vanuit een eigen, persoonlijk vraagstuk/ praktijk. Je bent bereid om te leren en bent hierin zichtbaar in de groep en in je eigen praktijk.
- Je doet mee met support, niet in isolatie. Je leidinggevende en (een aantal) collega’s zijn ervan op de hoogte dat je deelneemt aan de leerexpeditie en steunen je zonder precies te weten wat de uitkomst is.
- We werken in vertrouwen en in vertrouwelijkheid, zodat we optimaal kunnen leren, oefenen, doen en reflecteren.
-
Tijdens de leerexpeditie werken we aan een manifest van onze gedeelde grondhouding, onze common ground. In dit manifest laten we zien wat we willen manifesteren; hoe we de wereld tegemoet treden, vanuit welke visie en waarden. Een manifest waar we telkens weer op terug kunnen vallen, als de grond onder onze voeten én als een lonkend perspectief. Dit manifest is een document in ontwikkeling, dat zich steeds mag aanpassen aan voortschrijdend inzicht.
Als je deelneemt aan de leerexpeditie bouw je mee aan dit manifest.
Praktische info
Praktische info en aanmelden
Deze leerexpeditie bestaat in de basis uit vier inhoudelijke dagen, waarbij de kosten €2.195,- per deelnemer zijn (excl. btw). Wil je een dergelijke expeditie in jouw organisatie, dan maken wij graag een expeditie op maat.
Ben je nieuwsgierig en wil je verkennen of een leerexpeditie ook in jouw organisatie mogelijk is? Neem dan contact op met Ruimtehouders via info@ruimtehouders.nl
Woensdag | 9 oktober 2024 |
Woensdag | 13 november 2024 |
Woensdag | 18 december 2024 |
Woensdag | 8 januari 2025* |
*) Tijdens de laatste dag neem je ook een aantal collega’s mee op expeditie. Twee of drie collega’s die nieuwsgierig zijn naar onzekerheidsvaardigheid, die willen weten hoe je kunt leren vernieuwen, die zich hierin willen ontwikkelen. Heb je al een idee welke collega’s je hiervoor wilt uitnodigen? Geef de datum alvast aan hen door!
Tijdens de leerexpeditie worden de inhoudelijke dagen m.n. verzorgd door Hilde Swets (Ruimtehouders) en Oukje van Merle (TwynstraGudde). Het actie-onderzoek wordt uitgevoerd door Tessa Cramer (Fontys Hogeschool) en Marjolijn Zwakman (De Haagse Hogeschool).
Je investering bedraagt € 1.800,- (excl. btw, incl. lunches). Dit is inclusief de deelname van jouw (twee of drie) collega’s tijdens de laatste dag.
Wie wij zijn
De Leerexpeditie onzekerheidsvaardigheid is een co-productie van Fontys Hogeschool, De Haagse Hogeschool, TwynstraGudde en Ruimtehouders. Vier organisaties met expertise op het gebied van onzekerheid, veranderen en vernieuwen. We stellen ons graag aan je voor.

Fontys Hogeschool

De Haagse Hogeschool

Ruimtehouders

TwynstraGudde
Als social designer bij TwynstraGudde ontwikkelt Oukje van Merle binnen en tussen organisaties ruimte om samen moedig, reflectief en creatief aan de slag te gaan. Daarnaast werkt ze als autonome maker aan een strip genaamd ‘de reis van het rondje’, over een rondje dat in een vierkantje probeert te passen.
Iets voor jou?
Ben je onzeker of dit iets voor jou is? Wil je even sparren?
Neem gerust contact met ons op!

Hilde Swets
hilde@ruimtehouders.nl
06 24 144 055

Tessa Cramer
designingthefuture@fontys.nl
