Neem vrijblijvend contact op

Er is zoveel mogelijk als teamleden elkaar onderling vertrouwen. Het is een cruciale sleutel voor teams en teams in transitie. Want als je als team in transitie bent, betekent het dat je collectief in het onbekende durft te zijn, dat je als team bekwaam bent om creatieve processen te doorlopen, dat de diversiteit en het aanwezige talent wordt ingezet om complexe vraagstukken te kraken. 
Als je ruimte maakt voor creatieve processen, levert dat eigenaarschap, energie en vitaliteit op: belangrijke elementen voor een innovatieve cultuur. Stel je eens voor als iedereen zijn of haar volle potentieel gebruikt;  wat wordt er dan mogelijk?

Bij Ruimtehouders werken we vanuit een heldere visie op leren, creëren en veranderen. Dat vormt onze common ground. We vullen elkaar aan in wie we zijn, aan expertise,  werkwijze en stijl. We zijn allemaal anders, gelukkig maar! 

Benieuwd wie er bij Ruimtehouders werken? We stellen ons graag aan je voor.

De uitgangspunten van ons team:

Wie wij zijn:

Hilde Swets
Eigenaar & Creative director
Trainer en transitiecoach
Check in

Als kind hield ik van de ruimte om op avontuur te gaan, te spelen en nieuwe plekken te ontdekken. Samen hutten bouwen in de tuin, eindeloos kanoën in de grienden en het ritme van de beweging voelen in het water.

Ook nu houd ik ervan nieuwe gebieden te verkennen, te experimenteren, het creatief proces en het echte gesprek. Voorbij de ogenschijnlijke grenzen kijken van organisaties en samen nieuwe vormen van organiseren & experimenteren mogelijk maken. Met aandacht voor details in het hier en nu die het verschil maken. Ik geniet ervan de kracht van mensen zichtbaar te maken en ten volle in te zetten voor het resultaat. Ruimte houden, daar hou ik van.

Lees meer
Roos 2024
Roos van der Voort
Eigenaar & Director
Trainer en transitiecoach
Check in

Ik ben lineair opgeleid: je maakt een plan, de stappen om van A naar B te komen en inventariseert vooraf mogelijke risico’s. En dan voer je stap voor stap uit. Succes verzekerd? Het is maar net wat je beoogt. Als het gaat om de kracht van een team te benutten om tot echt iets nieuws te komen, is echt een andere vorm van leiderschap nodig, zo heb ik ondervonden.

Als leider en trainer fascineert het me hoe je beweging creëert, collectief een mooi idee laat ontstaan en dat ook echt uitvoert. Dit vraagt van mij dat ik schakel en ruimte maak voor operationele, strategische én creatieve processen. Ik weet een proces te faciliteren waarin anderen tot flow kunnen komen. En die kracht, die energie, is onomkeerbaar!

Lees meer
Hilde van der Geld
Hilde van der Geld
Trainer en transitiecoach
Check in

Het vermogen om iets nieuws te scheppen bezitten we allemaal. Waarschijnlijk ook de ervaring hoeveel levensenergie daarbij kan vrijkomen, hoeveel plezier, verwondering en ruimte. Tenminste, zo (her)ken ik creativiteit in mijn leven en op de momenten dat ik werk met groepen waarin die creatieve vonk overslaat.

Het vraagt vertrouwen in dat creatieve proces. Het vraagt gebruik te maken van wat aanwezig is in de groep, ruimte te creëren om dat in te brengen en te spelen met beweging en verstilling. Maar ook erbij te blijven ook als het stroef of lastig loopt en het verschil en de spanning op te zoeken.

Als trainer en coach faciliteer ik groepen en organisaties in het doorlopen en doorleven van het creatief proces. Begeleid ik anderen om op eigen-wijze deze processen zelf te ontwerpen en te begeleiden. Zodat het creëren van ruimte voor leren, verandering en innovatie een vanzelfsprekend onderdeel wordt wat we doen en hoe we dat doen.

Lees meer
Ontwerp zonder titel (1)
Marloes Gerritsen
Trainer, transitiebegeleider en dagvoorzitter
Check in

De veranderende wereld leidt tot transitieprocessen in en tussen organisaties. Als transitiebegeleider merkt ik dat het pas echt ergens over gaat wanneer we de grote veranderingen  in verbinding brengen met de persoon, jijzelf als mens in verandering. Dat is soms oncomfortabel, maar geeft ook lucht en ruimte. 

Echte verandering begint met uit je comfortzone stappen, in verbinding zijn met jezelf en vanuit daar ‘ruimte houden’ om samen te innoveren voor een betere toekomst. Als ketenregisseur en dagvoorzitter kenmerkt mijn stijl zich door een vrolijke scherpte, ruimte voor creativiteit en ik vind het belangrijk dat ‘het andere geluid’ gehoord wordt in het golvende veranderproces.

Lees meer
ruimtehouders team sanne tolboom
Sanne Tolboom
VA en klantenservice
Check in

Sinds 2019 ondersteun ik het Ruimtehouders team in organisatie, administratie en klantenservice. Ondertussen kijk ik de kunst een beetje af. Tot nu toe zei ik altijd dat ik niet van de creativiteit ben – ik help juist anderen om hun innovatieve ideeën waar te maken. Maar een proces ontwerpen en daarin mezelf en anderen ruimte geven? Dát klinkt heel haalbaar. Misschien ga ik binnenkort dan toch mijn innovatieve, creatieve bron vinden. Voorlopig verzorg ik met heel veel plezier de wat meer technische randvoorwaarden.

Lees meer
ruimtehouders team Roderick Kattenbeld
Roderick Kattenbeld
Vormgever en webdesigner
Check in

Als vormgever heb ik dagelijks te maken met creatieve processen. Waar ik het in het begin vooral moest hebben van ‘eureka momenten’, zoals je die wellicht wel kent, probeer ik mijn creativiteit nu meer als een proces te zien en te gebruiken. Een werkwijze waarin meer structuur is, maar waar nog steeds ruimte is voor dat eureka moment. Dat is tenslotte waar vaak het verschil en unieke ligt.

Samen met mijn partner in crime Niké help ik Ruimtehouders met de vormgeving van materialen en web ontwikkeling. Ruimtehouders en ik gaan ‘way back’ zoals ze dat zeggen. Als één van onze eerste klanten hebben zij ons laten ontdekken hoe gaaf dit vak is.

Lees meer

Met wie we graag samenwerken:

Tessa Cramer
Tessa Cramer
Lector Designing the future
Check in

Momenteel ben ik lector Designing the Future bij Fontys Hogeschool. Mijn motto is: het kan anders, en dat vergt moed. Ik ben ervan overtuigd dat de complexe thema’s van onze tijd niet opgelost kunnen worden in de bestaande systemen en denkwijzen. Ik begrijp echter als geen ander dat de praktijk weerbarstig is. Elke dag is het een uitdaging om de wereld met een frisse blik te blijven bekijken.

In mijn onderzoek focus ik op thema’s als onzekerheid, niet-weten en ongemakkelijkheid – begrippen die wellicht niet direct worden gelinkt aan de toekomst, maar van essentieel belang zijn bij het vormgeven ervan. Ik bied professionals praktische handvatten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Ik laat zien dat we op ons werk dagelijks de kans hebben om te bouwen aan een betere toekomst.

Lees meer
Anna Reints
Anna Reints
Trainer en coach
Check in

Ruimte houden gaat voor mij over vertrouwen en (mogen) oefenen.

Al vroeg leerde ik van mijn ouders dat, als het me niet meer lukte om te studeren voor een toets op school, ik erop mocht vertrouwen dat ik genoeg wist. Eigenlijk bracht me dit altijd een mooi resultaat: niet zozeer een hoog cijfer, maar dat ik op mijn manier kon leren en voldoende overhield voor ontspanning. Vertrouwen is zo belangrijk voor me, dat het een van mijn kernwaarden is geworden. Ik weet het aan te boren in mezelf, de ander en het (creatief) proces.

En mogen oefenen, of misschien kan ik beter zeggen durven oefenen. Ik ben als (medisch) psycholoog opgeleid met vooral veel kennis en wetenschap. Maar steeds meer realiseer ik me dat je heel veel kunt weten, maar dingen pas echt in beweging komen als je het gaat doen en ervaren. Vaak lukt iets dan niet in een keer en moet je oefenen. Onder begeleiding van een coach of trainer, maar juist ook in je gewone dagelijks leven. ‘Practice what you preach’ vind ik ook zo’n mooie uitspraak. Beoefen waar je voor wilt staan.

Oefenen en vertrouwen dus. Dat brengt mij altijd een waardevolle opbrengst.

Lees meer
Cobi van Beek
Cobi van Beek
Adviseur en copiloot
Check in

Ik ben een stapelaar van onderwijs. Misschien lag dat aan de kwaliteit van het onderwijs, misschien was ik gewoon een laatbloeier. Wie zal het zeggen? Weliswaar ging ik heel graag naar school, maar vooral om de mensen die ik er ontmoette en tegelijkertijd droomde ik van hoe het er beter en anders kon zijn.

Voor iedere volgende stap in mijn loopbaan vraag ik mij af wat mee te nemen en wat los te laten. Zo volg ik mijn hart en werk ik inmiddels met de competenties waarmee ik voor anderen van toegevoegde waarde kan zijn. Dat is een belangrijke drijfveer voor mij. Leiders in organisaties in beweging krijgen om te verbeteren. Als je ruimte houdt om je eigen handelen en de bedoeling van je werk kritisch te onderzoeken, dan kun je er op vertrouwen dat de verbetering komt. In alle rust. Met focus. Onder jouw leiding!

Lees meer
Kees
Kees Boekschoten
Trainer en coach
Check in

Via vallen en opstaan en door professionele ervaring en scholing ben ik het belang van gezonde ruimte gaan ontdekken. Het boeit me in de context van werk maar ook in mijn eigen leven hoe wij mensen in vernauwingen terechtkomen en hoe we weer ruimte kunnen zien en ervaren. Daarbij specifiek hoe wij en ik ruimte houden waarin en ontvangen/includeren en ergens vol voor gaan plek hebben, ruimte waarin nieuw perspectief en omgaan met verlies en teleurstellingen plek kunnen krijgen en ruimte waarin de aandacht voor de toekomst verbonden is met het gezonde en vitale vanuit het verleden.

Die ruimte wordt net zoveel bepaald door wat er om ons heen gebeurt als in ieder van ons plaatsvindt. Innerlijke en uiterlijke ruimte werken op elkaar in. Ik geniet er van ruimte te maken en te houden ook op die plekken waar in eerste instantie alleen maar schaarste en krapte lijkt te bestaan. Als begeleider en coach richt ik mij er op dat mensen die ruimte niet alleen mentaal, emotioneel maar ook in hun lichaam en vitaliteit leren ervaren.

Lees meer
Dorrie Houtappels
Dorrie Houtappels
Trainer en coach
Check in

Van jongs af aan ben ik op zoek geweest naar het diepere bestaan dat ten grondslag ligt aan mijn leven. Ik had vraagstukken zoals waarom ben ik hier op aarde? Wat betekent het werkelijk om gezond te zijn? Welke rol speelt de dood in mijn leven? Wat is mijn eigen invloed op mijn leven? Wat is het dan om echt gelukkig zijn en hoe doe je dat? Ik ben enorm dankbaar dat ik hierop antwoorden heb gevonden, aangezien dit veel rust en vrijheid geeft in het leven. 

Ik ben daarbij blij om mijzelf te blijven ontwikkelen, omdat ik voel dat al wat je aandacht geeft ook groeit. Het is dan ook mijn grootste drijfveer om vooruitgang te maken op het vlak van persoonlijke innerlijke groei en anderen hier ook in te begeleiden. 

Tijdens mijn werk voor Ruimtehouders heb ik alle ruimte om deze aspecten te bespreken en het vervult mijn hart om mijn ervaringen met anderen te delen.

Lees meer
Gert-Jan den Adel
Trainer en transitiecoach
06 42 680 295
Mijn verhaal

Als leider heb je een belangrijke rol in het faciliteren van creatieve processen in je organisatie. Innovatietrajecten leveren bij sommige teamleden energie op, bij anderen leidt het tot weerstand. Om in dit veld te blijven staan en de juiste richting te vinden, zijn alle zintuigen nodig. Mentale kracht voor de analyse. Gevoel, intuïtie en instinct om goed waar te nemen wat niet wordt uitgesproken. Hierin ontstaat ruimte om volgende stappen te zien.

Dans is voor mij een waardevolle methode om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Het effect: een grotere openheid en vertrouwen in het team en meer verantwoordelijkheid en bewustzijn voor de eigen positie in het geheel.

Lees meer
Nienke
Nienke Vording
Trainer en coach
Check in

Aan de Design Academy leerde ik ontwerpen en vormgeven, maar nog veel belangrijker, ik leerde vertrouwen te hebben in het creatieve proces en hoe dat werkt. Hoe je van niets naar iets nieuws komt, is van te voren onbekend. Dat is altijd spannend, ook al heb je er ervaring mee.

Na mijn studie ervaarde ik in de praktijk dat wat voor mij zo vanzelfsprekend is, voor ander vaak niet zo is. En ook, dat in je eentje vernieuwing en verandering tot stand brengen al lastig is, laat staan dat het een gedeelde vaardigheid is in een team. Daarom fascineert het mij hoe je met anderen samen vormgeeft aan verandering, beleid of product.

Belangrijke ingrediënten voor ruimtehouden zijn voor mij: met openheid en nieuwsgierigheid aanwezig zijn, plezier, vertrouwen en ruimte om uit te proberen. Hoe belichaam je deze kwaliteiten? Door ze te ervaren via je lijf, hart en handen. Als trainer en coach zet ik beeldend werken, dans en lichaamswerk in om groepen te begeleiden in vernieuwend samenwerken en resultaten realiseren.

Creativiteit wekt en verwarmt de ziel, brengt je in contact met jezelf en maakt je zichtbaar. Vanuit dit contact ontmoet je de ander met zijn kwaliteiten en verschillen opnieuw en ga je anders aan de slag. Geweldig om dit te faciliteren!

Lees meer
Mieke Nauta
Trainer en transitiecoach
06 42 811 487
Mijn verhaal

Binnen en buiten kaders is ruimte om iets nieuws te ontdekken, ermee te spelen en het leren te gebruiken. En ik hou van ruimte! Ruimte om te verkennen waarin we van elkaar verschillen. Wat ieders talent is. Hoe we dit talent in organisaties kunnen inzetten om tot gezonde en betere resultaten te komen.

Dat doe ik vanuit verschillende plekken: als ondernemer, opleider en toezichthouder. Met energie, gedrevenheid en relativeringsvermogen.

Als je op zoek bent naar ruimte, dan kom je onherroepelijk grenzen tegen. Hoe zorg je dan samen voor balans? Met deze vraag speel ik al mijn hele leven. En elke keer ontdek ik weer iets nieuws.

Lees meer
Scroll naar boven
Inspiratie in jouw inbox
Mogen we je een inzicht sturen? (max 1x per maand)
We spammen je niet, houden we zelf ook niet van.
Nieuwsbrief inschrijving